Groep 7/8B

Welkom in groep 7/8B

IPC

 

Na de vakantie zijn we gestart met het nieuwe thema Nederland wordt Nederland. Tijdens dit thema hebben we vanalles geleerd over het ontstaan van Nederland, de Republiek der zeven verenigde Nederlanden, het verschil tussen de VOC en WIC en we hebben een tijdlijn gemaakt met veel belangrijke gebeurtenissen. Het thema hebben we afgesloten met een Kohoot! Quiz waarbij we het in tweetallen tegen elkaar hebben opgenomen tegen groep 7A en 8A. De winnaars kregen natuurlijk het Wilhelmus te horen 🙂

Mini-cursus portrettekenen

Vanuit Kunst Centraal kwam er een kunstenaar in de klas. Hij heeft ons laten kijken naar schilderijen, kleuren en posities. Daarna kregen we de opdracht om een zelfportret te maken. Dit hebben we stap voor stap uitgevoerd. Ze zijn erg mooi en soms goed gelijkend geworden.

Verkeersexamen

Groep 7 heeft begin april het theoretisch verkeersexamen gemaakt. Dit had nog wat voeten in de aarde, omdat we het dit jaar voor het eerst digitaal maakten. Doordat veel scholen dit tegelijk deden, lukte het helaas niet op de dag die ervoor stond, maar de dag erna ging het des te beter. Iedereen is geslaagd. Een week later stond het praktisch verkeersexamen op het programma. Ook dit ging helemaal super. Wij zijn trots!

Maatschappelijke stage

Op de dag dat groep 7 aan het fietsen waren voor het examen, ging groep 8 op weg naar het Bartiméus in Doorn. Ieder jaar mogen de kinderen van groep 8 hier een maatschappelijke stage dag lopen. We krijgen uitleg over het terrein en de gebouwen, we ervaren hoe het is om visueel gehandicapt te zijn en te moeten vertrouwen op anderen en als kers op de taart mogen we samen met de bewoners een lentewandeling maken. We begeleiden dan de mensen die visueel en/of verstandelijk gehandicapt zijn. Het is altijd erg indrukwekkend, maar mooi om te zien hoe iedereen zich goed kan aanpassen en zich weet te ontpoppen tot goede begeleiders.

Koningspelen

 

Op 12 april waren de Koningsspelen. De start was op school met een Koningsontbijt. Samen gezellig in de klas eten en drinken. Daar is deze klas erg goed in. Een hoop lol en lekkere dingen. Goede combinatie. De bovenbouw werd verder uitgenodigd op het sportpark. Daar hebben we ons in groepjes goed in het zweet gewerkt. Van hockey tot kickboksen, sportspelen en freerunnen, van alles kwam voorbij. Ondanks dat het best fris was die dag, hebben we ons goed vermaakt.

 

 

 

ROUTE 8 en Musical

Zo eind april lopen we al voor groep 8 tegen het einde van een basisschoolperiode en die moet natuurlijk afgesloten worden met een eindtoets en een musical. Op 17 en 18 april hebben we de eindtoets gemaakt. Niemand was zenuwachtig, gelukkig. En de toetsen zijn erg goed gemaakt. In februari heeft iedereen zichzelf mogen aanmelden bij de VO school naar keuze. Super spannend! Groep 7 kreeg de dagen van de eindtoets les van onze stagiaire in de hal en dat ging heel goed.

We hebben ook een start gemaakt met de musical. De rollen zijn verdeeld en de boekjes mee naar huis. Spannend!

 

 

Afscheid juf Anouk

In de laatste week voor de vakantie hebben we ook afscheid genomen van juf Anouk. Zij heeft een andere baan gevonden dichter bij huis. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer, maar ook heel leuk voor haar. Op haar laatste dag mocht groep 7 naar t Revius. Daar stond een techniekbus. In die bus konden we vanalles leren over fototechniek, dingen maken etc. Om juf Anouk ook een leuke middag te bezorgen, hebben alle kinderen iets lekkers gemaakt voor een high tea. Ook hebben we samen een afscheidscadeautje gemaakt; een memoryspel van alle kinderen uit de klas.

 

 

IPC

Na de kerstvakantie zijn wij begonnen aan het thema ‘Zo zien zij de wereld’. In dit thema zijn verschillende kunststromingen aan bod gekomen. Hebben we spraakmakende kunst gemaakt, een foto bewerkt volgens het impressionisme, geluisterd naar verschillende muziekstukken en zelf muziek gemaakt. Ook hebben we onderzoek gedaan naar De Stijl en hebben we met een guts gesneden in linoleum en daarvan een druk gemaakt. Het thema werd afgesloten met een tentoonstelling voor de ouders.

Cito

Aan het eind van januari stonden de middentoetsen van cito weer voor de deur. In twee weken tijd hebben we verschillende toetsen gemaakt om te zien wat we al kunnen en waar we nog hulp bij kunnen gebruiken. Iedereen deed goed zijn best. Ook hebben de leerlingen het rapport ontvangen en zijn de aandachtspunten voor komende periode besproken.

Ziek

Wat waren er veel kinderen ziek in de groep, op het hoogte- (of eigenlijk diepte-) punt tien zieken. Alle kinderen die er waren pasten in één helft van de klas. De meesten hebben het goed te pakken gehad en waren meerdere dagen ziek, ook de juffen moesten eraan geloven. Gelukkig lijkt bijna iedereen nu weer helemaal opgeknapt te zijn.

Carnaval

Dit jaar hadden we een andere invulling van carnaval. In de ochtend hebben we ‘gewoon’ gewerkt en een les gehad over de geschiedenis van carnaval. In de middag deden we samen met de bovenbouw recordpogingen. Alle kinderen van de groepen 6 t/m 8 hebben in tweetallen een uitdaging bedacht voor de andere kinderen. Het was een gezellige middag waarin er hard werd gestreden voor een record.


 

IPC

Na de vakantie zijn we gestart met het thema ‘Hoe leren wij’. Een interessant thema over onze hersenen. Wat gebeurt er allemaal in ons hoofd als we leren, hoe leren we eigenlijk het best en wat betekenen de termen ‘growth en fixed mindset’? We hebben vooral naar onszelf gekeken. Hoe denk ik, wat zou ik ook kunnen denken en kunnen anderen mij helpen om iets te leren.

Topo / verkeer

Ook zijn we gestart met topo. Groep 7 leert dit jaar alles over Europa en groep 8 over de wereld. In groepjes van drie maken we de lessen en kijken het samen na. Na een aantal lessen volgt een toets. Voor deze lessen wordt gebruik gemaakt van de methode Topotaken van de Junior Bosatlas.

 

Groep 7 is na de vakantie ook gestart met de verkeerslessen. We oefenen goed voor het straks af te nemen theoretisch- en praktisch verkeersexamen. De lessen van verkeer worden aangevuld met maakwerk verkeer dat altijd in de maandtaak zit. Tijdens de verkeerslessen van groep 7 oefent groep 8 met studievaardigheden als voorbereiding op de eindtoets. Deze lessen bespreken we altijd samen.

Nieuwsbegrip

De afgelopen weken hebben we lessen van Nieuwsbegrip gehad in een nieuw jasje. Dus niet meer alleen maar samen maken, overleggen met de leerkracht of alleen de antwoorden invullen, maar we hebben zelf een quiz gemaakt over een tekst, we hebben een spel gespeeld en we hebben geleerd om vragen te bedenken bij de tekst en die gesteld aan een ander (vragen stellen en opzoekvaardigheden oefenen). We sluiten op deze manier aan bij ‘op een andere manier leren’.

Sinterklaas

Bij ons in de klas was het ook feest op 5 december. Eerst hebben we de Sint en zijn pieten ontvangen op de hoofdlocatie en daarna hebben we in de klas onze mooie surprises uitgepakt en geluisterd naar de goede rijmvaardigheden van onze klasgenoten. Er waren prachtige surprises en gedichten. Heel leuk om te zien hoeveel werk ervan gemaakt is. Na de pauze hebben we het ‘Ik hou van Sinterklaas spel’ gespeeld in groepjes. Het groepje die de meeste pepernoten had verzameld was de winnaar.

Scholenbezoek groep 8

Dit jaar zijn we naar Revius Wijk, Schoonoord Doorn en Vakcollege Maarsbergen geweest. Alle scholen hadden er een feestje van gemaakt om de leerlingen van groep 8 goed te ontvangen. Wij voelden ons ineens een beetje brugklasser. Lessen Engels, Nederlands, koken, voertuigentechniek noem maar op. We hebben van alles gedaan en geprobeerd.

 

 

Schaatsen en Kerst

Bijna vakantie, maar op de valreep hebben we kunnen schaatsen op de Markt in de stad. Ontzettend gezellig en leuk om te doen. In de avond hebben we genoten van een fantastisch kerstdiner gemaakt door iedereen van de klas. Als afsluiting vond er een kerstbingo plaats met alle leerlingen van de bovenbouw. Best spannend nog wie er met de prijzen vandoor gaat.Vanaf de start van het schooljaar is er al veel gebeurd en gedaan in onze groep.

Zo zijn we gestart met het eerste thema van IPC ‘Nederland Waterland’. In dit thema hebben we geleerd bij aardrijkskunde over onze dijken, molens, stormvloedkeringen en polders.

Bij geschiedenis hebben we geleerd welke mensen belangrijk waren voor de Nederlandse waterbouw, hoe zat het nu precies met de stormvloed in 1953 en wie is Hansje Brinker.

Ook hebben we tijdens dit thema meer geleerd over Shantyliederen en hebben we geoefend met het maken van een tekst op een bestaand nummer. Het Shantykoor uit Wijk bij Duurstede kwam ons hierbij helpen en samen met de andere groepen 7 en 8 hebben we een heus koor gevormd.

Ook hebben we een veldles gekregen die georganiseerd is door Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Heel belangrijk, want zij zorgen voor onze dijken.

18 september mochten wij een heel bijzonder ervaring meemaken. Tijdens de Week van het Pesten zijn wij uitgenodigd om met onze klas mee te doen aan de Anti-Pestclub.

Onze klas werd omgetoverd tot een echte studio en we werden gefilmd voor een livestream van het Youtube kanaal van de Anti-Pestclub.

 

Op 25 september kwam ANWB Streetwise op bezoek. Tijdens deze les moesten we laten zien dat we allemaal trapvaardig zijn. Een heel parcours moest gefietst worden met en zonder gevulde rugzak, want dat maakt nogal een verschil. En ook of je een tas op een voordrager hebt. Dan blijkt het toch lastiger te zijn om bepaalde bochten te maken. We hebben geleerd wat reactietijd is en hoe dit er in de praktijk uitziet. Kortom, dit was een zeer leerzame ochtend.

 

Ook op het sportieve vlak blijven we niet achter. In de tussentijd hebben we meegedaan aan de Mariënhoeveloop (2,5 km hardlopen), hebben we een B-Fittest gemaakt en hebben we van meester Jan de directeur een bootcamp gekregen.

 

 

 

 

En…..ondertussen moeten we ook gewoon nog heel veel leren op het gebied van rekenen, taal en spelling. We leren staartdelingen, vermenigvuldigen met breuken, wat het lijdend en meewerkend voorwerp is. Hoe je de 1e, 2een 3epersoon vindt en op welke manier worden de leenwoorden geschreven.  Groep 7 is vrij snel gestart met de maandtaak en groep 8 heeft inmiddels de jaartaak ontvangen. Iedereen is hier zeer enthousiast mee aan de slag gegaan.

Kortom; we zijn druk maar zeer leerzaam gestart.

 

Welkom in groep 7-8B!

We zijn een gezellige groep met 28 leerlingen, netjes verdeeld over groep 7 en 8 met evenveel leerlingen. In onze groep zitten 13 meisjes en 15 jongens. Beide groepen hebben vorig jaar ook in een combinatieklas gezeten, maar zijn dit jaar aan een nieuwe groep gekoppeld.

Voor beide groepen is het een spannend en druk jaar. Groep 8 neemt aan het eind afscheid van de school en groep 7 stoomt zich klaar om de oudste van de school te worden. Hierbij horen voor beide groepen de nodige toetsen en contactmomenten met ouders over bijvoorbeeld het advies voor een vervolgschool. We vinden het belangrijk om te werken aan de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van de leerling. Vandaar dat groep 7 vanaf september begint met een maandtaak waarin zowel vaste onderdelen zitten als keuzeonderdelen. Groep 8 krijgt n.a.v. een kindgesprek een jaartaak op niveau. Als deze af is aan het einde van het jaar, mogen de kinderen twee dagen eerder op vakantie.

Dit jaar staan er weer verschillende onderdelen van IPC op het programma. Groep 7 gaat op schoolreisje en groep 8 op kamp. Ook zal er een maatschappelijke stage plaatsvinden voor groep 8.

Op maandag en dinsdag werkt juf Anouk in de groep en juf Willeke van woensdag t/m vrijdag.

Heeft u vragen of wilt u iets kwijt, wees dan welkom in de klas, bel naar school (locatie ‘t Kompas) of mail naar w.berends@dehorn.nl of a.wildervanck@dehorn.nl.

We hopen er een mooi, leerzaam en gezellig jaar van te maken!