De eerste weken van dit schooljaar staat het Amsterdam-Rijnkanaal centraal in alle groepen van De Horn. Het Amsterdam-Rijnkanaal is het drukst bevaren kanaal ter wereld en ligt in onze Wijkse achtertuin. Een bijzonder interessant onderwerp om te onderzoeken. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting’ Nogges’ en ‘Wijk nog Leuker’.

Bezoek sluizencomplex

De onderbouwgroepen zijn bij het sluizencomplex geweest. De kinderen waren onder de indruk van de grote sluisdeuren en de enorme schepen in de Sluiskolk.

Medewerkers Rijkswaterstaat verzorgen een les

Op vrijdag 9 september zijn er twee medewerkers van Rijkswaterstaat geweest in groep 5 t/m 8. Zij hebben veel verteld over het kanaal.

Het kanaal loopt van Amsterdam naar Tiel. Bij Wijk bij Duurstede kruist het De Lek en stroomt in Tiel in de Waal. De waterstand op het IJ in Amsterdam is gelijk aan die van voor de sluis in Wijk bij Duurstede.

Kinderen hebben geleerd over de Plofsluis in Nieuwegein. Deze is aangelegd om te voorkomen dat de werking van de Hollandse Waterlinie verstoord werd toen het kanaal werd gegraven rond de dertiger jaren. Het kanaal is officieel geopend in 1952 door Koningin Juliana.

Fietstocht langs het kanaal

Leren doe je het beste in de praktijk. Daarom fietsen 45 leerlingen van groep 7 en 8 op 30 september een rit langs het kanaal. Per touringcar worden de kinders om 6.45 uur naar het IJ in Amsterdam gereden. De fietsen worden per vrachtauto vervoerd.

Om 8.00 fietsen de kinderen langs het kanaal naar Wijk bij Duurstede. Een rit van ruim 75 kilometer.

Waterwerken

Bij het beeldencomplex ‘Waterwerken’ in Utrecht, zal de kunstenaar Ruud Kuijer vertellen over de enorme beelden die hij langs het Amsterdam- Rijnkanaal geplaatst heeft. U kunt meer te weten komen over deze prachtige kunstwerken op www.waterwerken.org