Groep 5A

Welkom in groep 5A

Het einde van het jaar nadert nu snel. Een bijzondere tijd. Leuke dingen volgen elkaar op als schoolreisje, afsluiting van IPC, juffendag en kennismaken met je nieuwe juf. Ondertussen werken we ook nog hard om alle lessen toch te leren, zodat we rustig naar groep 6 kunnen gaan.

Na de meivakantie zijn we begonnen met ons laatste IPC thema: Red de wereld. Samen hebben we een fantastisch podium gemaakt en onze klas ziet er uit als een heus oerwoud. Aan het eind van het thema kunnen we uitleggen waarom we bij kunstvakken voor bepaalde materialen en vormgeving kiezen en bij natuur leren we een voorspelling te doen en na een onderzoek resultaten aflezen en vanuit daar een conclusie te trekken. Om dit te oefenen hebben we prachtige gezichtsversieringen gemaakt en onderzoeken we wat een plant nodig heeft om te overleven. Nu hopen we dat ons plantje in een donker magazijn toch stiekem zal overleven 🙂

 

 

Eerder in het jaar hebben we bezoek gehad van Kunst Centraal. Samen met hen hebben we allemaal een stukje fantasiebeest ontworpen met een 3D printer. Dat was al super leuk en eind mei kwamen ze het eindresultaat laten zien. Kribo Prizel is zijn naam geworden. Wat is hij leuk!

 

 

Op 19 mei waren er opnames in de school voor onze promotiefilm. In onze klas werd een verjaardag gefilmd. Dat werd een fantastisch feest met veel snoep en confettikanonnen. Geweldig! De resultaten zijn natuurlijk in de film te zien op de site.

 

 

De dag na Pinksteren gingen we met groep 1 t/m 7 op schoolreisje. Dit jaar weer naar de Efteling. We troffen een lekkere warme dag. Het was erg druk, maar dat mocht de pret niet drukken. Van de Python naar de Baron en daarna door naar Max en Morritz. Wij durven veel zeg. Ook het Sprookjesbos mocht natuurlijk niet ontbreken.

 

 

De lessen aan het einde van groep 5 zijn best pittig. Zo hebben we onze tanden gezet in het leren van een stukje van het metriek stelsel. Van millimeter naar meter en door naar hectometer en kilometer. Dit deden wij heel praktisch. Wist je dat je nagel net zo dik is als een mm. En een dm net zo groot is als een wc-rol. Tien rolletjes en je hebt dus een meter.

 

 

Tussendoor genieten wij ook van kinderen die spontaan een spreekbeurt willen houden. Dit stimuleren we alleen maar. Hoe fijn is het dat je voor een groep durft te staan en durft te spreken.

 

  

In de 1 april grap van de juf trapten we allemaal. Onze wc is altijd nogal vies en de juffen zijn hier niet blij mee. Op 1 april moesten we een QR–code scannen om te kijken of we al naar de wc konden. Dit kon natuurlijk bijna nooit. Heel soms wel, maar snel daarna veranderde de juf de QR-code weer. Aan het einde van de ochtend stond er na het scannen van de QR-code…. 1 april 🤣

 

Op maandagmiddag sluiten we de dag af in een circuit. Dit doen we samen met groep 4 en 4/5. We spelen dan verschillende spelletjes voor de vakken: rekenen,  taal, spelling en lezen. Bij taal spelen we bijvoorbeeld pimpampet met verschillende woordsoorten. Bij lezen moeten we zoveel mogelijk rijtjes lezen die in de gang hangen.

 

We zijn ook lekker veel aan het bewegend leren. De ene keer  zoeken we de d of t woorden bij spelling en de andere keer spelen we een Zweeds loopspel bij taal. We zijn actief bezig!

 

Na de vakantie zijn we gestart met het nieuwe thema van IPC: de actieve planeet. We hebben veel geleerd over vulkanen. Wist je dat sommige vulkanen actief zijn en sommige slapend? We deden ook onderzoek naar een vulkaan. We moesten antwoord geven op verschillende vragen en hier hebben we een presentatie van gemaakt. Voor de klas gingen we ons onderzoek presenteren. Best een beetje spannend, maar het ging heel goed.

  

Het jaar lijkt wel voorbij te vliegen. De maanden januari en februari waren helaas wat rommelig. Dit allemaal door de grote C. Helaas hebben wij in januari ook een week in quarantaine gezeten met de klas. Maar het thuiswerken ging heel goed en stiekem ook wel gezellig om eens wat langer thuis te zijn en met papa of mama schoolwerk te maken.

Na de vakantie is juf Cora gestart op maandag en dinsdag. Heel fijn dat ze voor 7 weken bij ons wilt invallen. Net zoals voor de vakantie gaan we nu ook weer verder met rekenen, taal en spelling en leren we steeds meer. Rekenen staat vooral in het teken van grote vermenigvuldigsommen als 4×67, maar we hebben ook geleerd om deeltafels te maken en ook delen met rest. Nu zijn we bezig met klokkijken digitaal en analoog tot op de minuten.

IPC heeft een nieuw thema: We zijn wat we eten. We leren over het eten van vroeger. Wist je dat ze in de prehistorie daar veel tekeningen over hebben gemaakt, waardoor we nu weten hoe ze aan eten kwamen? Als vaardigheid hebben we geleerd hoe je informatie uit een tekst kunt halen en dit kan verwerken. We moesten daarvoor een plant tekenen en alle onderdelen benoemen en de functies daarvan. De informatie stond in een verhaal en was te zien in een filmpje. Ook hebben we in de atlas en op de kaart gezocht naar de gebieden waar ons voedsel vandaan komt en waarom het vooral daar groeit en hoe komt dat eten dan naar Nederland?

 

Juf Naomi gaf een les over onze tanden en daarbij een tandenpoetsles. We kregen allemaal een tandenborstel en uiteindelijk moesten we ook zelf oefenen. Het controleren was hilarisch. Na het kauwen op een speciaal pilletje waren je tanden helemaal roze. Als er teveel roze was, had je niet goed gepoetst…..oeps.

 

Na de vakantie start juf Roassanne weer op maandag en dinsdag. Fijn dat ze dan weer terug is van verlof. We wensen haar veel plezier bij ons in de klas. 

Van de Herfst tot de start van de winter is het een gezellige en knusse tijd bij ons op school. We vieren natuurlijk Sinterklaas.

In groep 5A hebben we dat voor het eerst met surprises gedaan. Wat een goede hulpsinterklazen. Er hard gewerkt om voor een klasgenoot iets moois te maken. Leuke gedichten, daar kunnen ze ook wat van in groep 5A.

De kerst wordt een beetje spannender. We weten nu nog niet of we open mogen blijven. We hopen het met ‘n allen zo! Want met kerst, als het donker is, eten we gezellig in de klas met elkaar. Nu al is de klas versierd en ontvangen we de kinderen met een knisperend haardvuurtje en met alle kerstlichtjes aan.

Behalve feestvieren leren we natuurlijk ook veel! We leren deelsommen op een getallenlijn uitrekenen. Wat zijn die tafels toch belangrijk om uit je hoofd te weten! Zo kun je deelsommen makkelijker berekenen. Dat gaat al best heel goed.

We doen veel aan taal, van woordenschat tot taal verkennen, gedichten maken en elfjes opstellen. Met IPC waren we echte tijd-detectives. We leerden over het verleden, kregen bezoek van een archeoloog en onderzochten wat wij nu nog gebruiken van oude beschavingen.

Fijne feestdagen en een gezond en sprankelend 2022 gewenst.

 

Sinterklaas op de Horn

 

Welkom op de pagina van groep 5A!

Wij zijn met 23 heel gezellige kinderen in de klas en twee juffen. Dit jaar krijgen we les van juf Chantal (ma-di-woe) en juf Willeke (woe-do-vrij). Op woensdag zijn we gezellig met twee leerkrachten en wordt de groep verdeeld, zodat we aan een aantal vakken meer aandacht kunnen besteden in kleinere groepen. Dat is super fijn. In februari zal juf Roassanne weer terugkomen van zwangerschapsverlof.

Op dinsdag gymmen we altijd in de gymzaal bij ‘t Anker en op donderdag bewegen we buiten op het plein. We bewegen niet alleen tijdens de gymlessen, maar ook tijdens spelling, reken- of taallessen. We leren vaak door te bewegen. Dat is voor deze sportieve klas erg leuk.

Dit jaar ligt er een focus op de leesmotivatie. We hebben een leeshoek in de klas, blind-daten met boeken, lezen op sommige momenten waar we maar willen (in het raam, onder de tafel, op de stoel van de juf of lekker buiten) en hebben net gewerkt rondom de boeken van Roald Dahl. Want kinderen die lezen leuk vinden, leren goed lezen en kennen veel woorden.

IPC mag natuurlijk niet ontbreken. Daar gaan we gewoon mee verder en behandelen we dit jaar weer nieuwe thema’s waarbij we oefenen met nieuwe vaardigheidsdoelen. Nieuw dit schooljaar is de afname van het Anglia examen. Groep 5 doet daar voor het eerst aan mee. Met dit examen kijken we naar vaardigheid van het gebruik van de Engelse taal.

Door het jaar heen willen we jullie natuurlijk op de hoogte houden van alle leuke dingen die we doen in de klas. Dit doen we door info te geven via de SchoolApp, maar we plaatsen ook dingen op deze site. Dus bezoek deze website regelmatig voor leuke verslagen van onze avonturen in groep 5.

Juf Chantal en juf Willeke