Groep 6A

Welkom in groep 5-6B

​Schooljaar 2019-2020 is een schooljaar geweest dat we nooit zullen vergeten. We hadden een fijne groep en er werd hard gewerkt in de klas. Alle kinderen deden goed hun best. Elke keer was er wel weer een bijzondere activiteit. We hadden de voedingslessen van juf Diane, de bewegingslessen van Gieljan, de Rots en Water training van meester Paul, leuke projecten van IPC en nog heel veel meer

     

En toen ineens was daar de corana crisis en gingen de deuren van de school dicht. De kinderen gingen thuis werken  en de juffen moesten hard aan de slag om dat alles voor te bereiden en te begeleiden. Dat was best moeilijk in het begin, maar na een poosje waren we er allemaal aan gewend. We startten ’s morgens in de Meet, kregen uitleg van de juf en gingen daarna thuis aan het werk. Ook toen werd er hard gewerkt en daar zijn we allemaal heel trots op. Maar we misten elkaar wel.

             

 

 

Gelukkig konden we de laatste weken van het schooljaar weer gewoon naar school. Fijn om elkaar weer te zien, samen te werken en samen te leren. We merkten dat veel kinderen een stuk zelfstandiger waren geworden en dat ze eigenlijk allemaal de draad gewoon weer oppakten. Geweldig! Zo hebben we dit bijzondere schooljaar op een fijne en goede  manier met elkaar af kunnen sluiten. We wensen iedereen een mooie en zonnige vakantie toe en zien elkaar weer in het nieuwe schooljaar.

         

  

Weet u het nog? Op de Horn is gezonde voeding heel belangrijk. Ons motto hierbij is: groente, fruit en brood. We vinden het fijn dat we veel trommeltjes zien met gezonde boterhammen aangevuld met groenten en fruit of ongezouten en ongebrande noten. Veel kinderen drinken water en er wordt steeds minder drinken meegeven dat veel suiker bevat. 

Tips voor de lunch zijn:

  • Volkorenbrood of bruinbrood, volkoren knäckebröd
  • Beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 20+ of 30+ (smeer)kaas, mager vlees, ei, zuivelspread en pindakaas
  • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei

Zo wordt er op de Horn lekker en gezond gegeten.

  

Er is in de periode tussen de herfstvakantie en de kerst weer veel gebeurd in groep 5-6. De kinderen hebben hard gewerkt en veel nieuwe dingen geleerd. In groep 6 zijn we gestart met cijferend optellen. De meeste kinderen vinden dat veel gemakkelijker dan rekenen met de getallenlijn. En groep 5 is begonnen met deelsommen. De jongens en meiden snappen nu écht waarom het heel handig is als je de tafels goed kent …. In beide groepen zijn er weer nieuwe spellingregels aangeleerd en ook de woordenschat is weer flink uitgebreid. De juffen zijn trots!

Er worden regelmatig gastlessen gegeven in onze groep. Meester Paul geeft om de week een Rots en Water training. De kinderen hebben allemaal hun eigen doelen gesteld en daar wordt goed aan gewerkt. Je beter kunnen concentreren staat nummer één. Maar er zijn ook veel jongens en meiden die willen leren beter voor zichzelf op te komen. Stapje voor stapje gaan we voor uit.
Juf Diane geeft dit schooljaar 10 voedingslessen. We hebben al geleerd over de Schijf van Vijf en over gezond ontbijten. We mochten allemaal een ontbijt-wrap maken met fruit en yoghurt. Heerlijk!

 

 

 

 

 

 

Het IPC thema van de afgelopen periode was “Chocolade”. We hebben geleerd bronnen te gebruiken om informatie op te zoeken over cacaobonen en regenwouden. Ook hebben we de geschiedenis van chocolade onderzocht. Wisten jullie dat de Azteken al een drank van cacaobonen dronken? We weten wat Fairtrade chocolade is en natuurlijk hebben we zelf ook chocolade gemaakt. Daarbij moesten de kinderen eerst onderzoeken welke ingrediënten er nodig waren en op welke manier ze daarmee aan de slag moesten gaan. Samen met ouders hebben we heerlijke chocolaatjes gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Het project werd afgesloten met een tentoonstelling voor alle ouders. Én met een lekkere chocolade dip natuurlijk! 

Wat is er de afgelopen weken hard gewerkt door de kinderen van groep 5-6. We moesten elkaar eerst beter  leren kennen en dat hebben we gedaan door veel samen te werken en van alles met elkaar te bespreken. Het is fijn om te zien dat de kinderen elkaar helpen en  rekening houden met elkaar. Meester Paul geeft elke twee weken een Rots en Water training en daar doen de kinderen ook allemaal enthousiast aan mee. Iedereen doet goed zijn best en we zijn trots.

Bij taal en rekenen werken we op de coolbooks. We moesten even wennen aan de nieuwe rekenmethode maar zijn nu helemaal ingewerkt. Het gaat goed. We zijn een echte lees-klas. Veel kinderen duiken het liefst ieder vrij momentje in hun boek. En voor de voorronde van de voorleeswedstrijd hadden we maar liefst negen kandidaten. Floor heeft onze klas vertegenwoordigd op het podium en dat deed ze heel leuk.

Het eerste thema van IPC hebben we alweer afgesloten. We hebben veel geleerd rondom het onderwerp “jonge ondernemers”. We leerden over ruilhandel en het eerste muntgeld, we onderzochten munteenheden  over de hele wereld en we maakten een plattegrond van een bedrijventerrein. De IPC wand was weer helemaal gevuld en als afsluiting vertelden twee ouders over hun eigen bedrijf. Het volgende thema van IPC start over twee weken. Wat het onderwerp is, dat houden we nog even geheim … 

Speaking and Rhythm Contest

Donderdag 26 september is de jaarlijkse “Speaking and Rhythm Contest” gehouden. Dit is een activiteit waarbij kinderen een voordracht houden in het Engels. Het is één van de activiteiten die we inzetten op de spreekvaardigheid te bevorderen en te laten horen.

In de onderbouw is de “Rhythm Contest” gehouden. Leerlingen van groep 1 tot en met 4 droegen in het Engels een versje, verhaaltje of liedje voor. Het was een verrassing hoe vrij de jongste deelnemers een liedje of versje op het podium deden. De jury was vol lof.

In de bovenbouw doen we de “Speaking Contest”. Leerlingen van groep 5 t/m 8 droegen in het Engels een mini spreekbeurt voor over een zelfgekozen onderwerp.  Dit hadden zij thuis voorbereid. We zijn trots op de deelnemers en de jury die zich al zo goed in het Engels kunnen uitdrukken. 

 

 

Leuk dat jullie een kijkje komen nemen op de groepspagina van groep 5-6. Groep 5-6 is een gezellige klas met 21 enthousiaste  kinderen. Juf Janet werkt op alle dagen, behalve op donderdag. Op donderdag staat juf Annemieke  voor de klas.

De kinderen hebben al veel geleerd vorig jaar. Toch zijn ze nog lang niet uitgeleerd. Het rekenen wordt uitgebreid met het optellen en aftrekken tot en met de 1000 in groep 5 en de kinderen van groep 6 leren rekenen onder elkaar. We blijven dit jaar de tafels herhalen. Want dat is handig om snel te kunnen rekenen en bij delen en vermenigvuldigen.

Alle kinderen kunnen lezen, maar  we gaan oefenen met moeilijkere boeken. Begrijpend lezen wordt steeds belangrijker. Wekelijks zullen we met elkaar een les van Nieuwsbegrip bestuderen. We maken de XL les op de computer en leren verschillende tekstsoorten te begrijpen. Elke dag besteden we  aandacht aan taal en spelling. Taal verwerken we op de coolbooks.

Dit jaar gaan we ook weer werken aan een aantal thema’s van IPC. Daarbij zullen we zelf op zoek gaan naar informatie,  samenwerken, onderzoeken en presenteren. De IPC muur zal steeds voller worden met alle dingen die we geleerd hebben. Groep 5-6 doet ook weer mee  de Voel Jij Je Lekker Tour. We krijgen gastlessen over bewegen, voeding en een gezonde leefstijl.

Naast hard leren doen we natuurlijk nog veel meer in de klas. Zelfstandigheid wordt steeds belangrijker en we leren hoe we het werk moeten plannen. We leren veel nieuwe Engelse woorden met behulp van de methode Our Discovery Island en in mei gaan we mee doen aan het Anglia examen.
Groep 5-6  heeft op donderdag  gymnastiek in de gymzaal en op vrijdag gymmen we buiten.  Vier keer per week lopen we de Daily Mile.

Wil je weten wat wij verder allemaal doen in de klas? Kom dan af en toe een kijkje nemen op deze pagina. We gaan er een leuk jaar van maken met z’n allen!

Juf Janet en juf Annemieke