Groep 5/6B

Welkom in groep 6A

Schooljaar 2017/2018

Groep 6a

 

Het schooljaar zit er op. Wat is het jaar weer omgevlogen, dat is een goed teken natuurlijk.

De kinderen hebben hard gewerkt en hebben nu zin in hun welverdiende vakantie.

Wij willen nog even terugblikken op afgelopen jaar, want wat hebben we veel gedaan zeg!

We gingen naar de supermarkt, hadden een turnclinic en een judoclinic, deden iedere dag de daily mile en hebben meegedaan aan een wilgentenenproject.

 

WT                                                           

 

 

 

 

Met schoolreis naar de Efteling!

 

Sophie had een prijs gewonnen en mocht ons allemaal meenemen.

 

Klassenstrijd

1eprijs gewonnen!!

 

Tot slot het verjaardagsfeestje van de juffen. Met een lekker broodje knakworst aan het eind van het feestje.

 

 

Dit is maar een kleine impressie van al onze activiteiten. Wij hebben een fantastisch jaar gehad en willen iedereen bedanken voor het geweldige schooljaar, we gaan jullie missen.

       Allemaal een hele fijne vakantie toegewenst!

 

Yvonne en Hannie 

Afsluiting IPC Thema Jong en oud

Woensdag 29 mei hebben de groep 6 (a en b) het thema afgesloten met een bezoek aan het Museum Dorestad Jet en Jan.

 

                                Sokkenstoppen                                                                                            schrijven leitje                   

 

 

Tijdens dit thema hebben de kinderen geleerd en onderzocht over gezondheid, ouder worden en kennis en wetenschap en medische zorg. We hebben gastlessen gehad van ervaringsdeskundigen op het gebied van verzorging van jonge kinderen en ouderen.

 De kinderen spelen Ganzenbord

 

 

                                                             een gastles over ouderenzorg

In groep 6 hebben we regelmatig lessen over gezonde voeding en gezond bewegen. Deze lessen worden verzorgd door Stichting Wijk. De leerlingen vinden dit erg leuk. Dit keer waren ze super enthousiast bij de les gezonde traktaties en beweeglessen op het schoolplein.

         een renspel                                                                                                 

  

Wilgen knotten

We hebben woensdag 27 maart wilgen geknot op landgoed “Het Lange Broek”. Voorafgaand aan het wilgenknotten hebben we een wandeling gemaakt door het natuurgebied.

                                                                                                                         

Vervolgens werden alle kinderen voorzien van een helmpje, handschoenen en een snoeischaar of zaag. In tweetallen gingen ze op pad met en ladder. Het was en zware klus, maar de kinderen hebben veel takken geoogst.

                       

Hiermee gaan we nog onder begeleiding iets mee maken. Wat dat is, is nog een verrassing. Het was een leerzame ochtend.

  

Inmiddels ligt de kerstvakantie alweer een aantal weken achter ons en hebben we een hoop dingen gedaan in de groep.

Ons IPC thema was: “Zij maakten het verschil”.

De kinderen hebben een heleboel geleerd over beroemde en belangrijke mensen in de wereld. Mensen die iets betekend hebben of nog betekenen voor ons/ de wereld. Denk aan : Einstein, Annie M.G. Schmidt, Anne Frank, The Beatles etc. Hierover hebben ze presentaties gemaakt in tweetallen en gepresenteerd aan de klas. Wat hebben ze veel geleerd!

 

                                         

We hebben een judo clinic gehad die bestond uit 3 lessen. Binnenkort gaan we ook nog 3 lessen turnen bij Levitas.

                                                 

 

Feline en Yousef hebben meegedaan aan een kunstproject over vluchtelingen.

10 lessen hebben ze met elkaar gewerkt en heel veel van elkaar geleerd. Bij dit project waren allochtone kinderen en autochtone kinderen betrokken. Ze hebben een paspoort gemaakt, een stripverhaal, een stad en maskers. Uiteindelijk hebben ze het aan hun klasgenootjes gepresenteerd.

                                                                 

 

                                         

 

 

 

 

Nu gaan we genieten van een week vakantie!

Groep 6a

Het is bijna kerstvakantie. We hebben er allemaal zin in. 
De afgelopen tijd was een drukke, maar erg gezellige periode.   We hebben kerststukjes gemaakt, de kinderen hadden zelf groen, een bakje en wat versiersels meegenomen. Van ons kregen ze een kaars en een kerstballetje. Ze hebben erg hun best gedaan.

   

 

 

 

 

 

 

We hebben geschaatst op de markt. Sommige kinderen hadden zelf schaatsen mee, maar je kon ze daar ook lenen. Wat een pret.

  

 

 

 

Het traditionele kerstdiner was ook weer erg gezellig. Wat een lekkere hapjes allemaal. Na afloop nog een bingo met leuke prijsjes. Nu zijn we toe aan onze welverdiende vakantie.

 

 

We wensen iedereen fijne dagen toe en een goede jaarwisseling.                                                  

                                                                      

Tot volgend jaar!

Sinterklaasfeest            

                                           

Wat hebben we een geweldige ochtend gehad. Eerst op de hoofdlocatie de aankomst van de Sint met z’n pieten. Even leek het nog mis te gaan, omdat Sinterklaas niet in de auto zat, maar gelukkig na een tweede inspectie bleek hij er toch in te zitten.

 

 

 

Vervolgens gingen wij terug naar het Kompas om alle surprises uit te pakken en de gedichten voor te lezen. Wat een werk heeft iedereen ervan gemaakt, echt geweldig.

Aan het eind van de dag is de klas nog met Sinterklaas op de foto gegaan.

 

IPC groep 6

Het thema waar we momenteel mee bezig zijn gaat over ons brein. De kinderen hadden de opdracht om een puzzel in elkaar te zetten zonder voorbeeld. Wat zou het makkelijker maken om de puzzel af te krijgen? Het voorbeeld!  

Met het voorbeeld erbij wordt het een stuk eenvoudiger. Zo werkt ons leren ook: als we weten wat het doel is of hoe het grote geheel eruitziet, dan gaat het leren makkelijker. Tevens geeft dit aan dat ons leren ook een soort puzzel is: alle stukje passen als puzzelstukjes in elkaar. De diverse vakken binnen IPC passen ook als puzzelstukjes in elkaar. Het is leuk om te zien hoe de kinderen samenwerken en wat hun strategieën zijn. Beginnen met de hoeken, het kader om de puzzel, stukjes sorteren op kleur etc.  

 

  We zijn inmiddels alweer 8 weken bezig in groep 6. Gelukkig bestaat de start van een nieuw schooljaar nog veel uit herhalingen, dus de kinderen hebben alle tijd om te wennen. Toch hebben we ook al nieuwe dingen geleerd. Rekenen: optellen onder elkaar (cijferend rekenen),Taal:  hoe vinden we de persoonsvorm in een zin (d.m.v. getalsproef of vraagproef) en hoe vinden we het onderwerp in een zin. Ons eerste thema voor IPC was : “uitvindingen”. Het belangrijkste leerdoel was informatie opzoeken. Het begin was heel moeilijk, maar je ziet dat de kinderen er steeds handiger in worden. Ze hebben ook zelf hele verrassende uitvindingen bedacht, zoals: een agendo (robotagenda), 3D magnetron, pratende hondenband.  Na de herfstvakantie gaan we met een nieuw thema aan de slag. Dit thema gaat slechts drie weken duren, zodat we ook extra tijd hebben voor Sint en Kerst. We hebben onze eigen camera obscura gemaakt. Hoogtepunt deze periode was natuurlijk onze Engelstalige musical. We hebben heel veel geoefend voor de musical Snow White and her missing Dwarfs. De een ambieerde een grote rol en de ander deed liever mee op de achtergrond, maar met z’n allen hebben we er iets prachtigs van gemaakt. De Engelse teksten, daar draaien ze hun hand niet meer voor om. Wat was het een spektakel. Wij kijken terug op een intensieve periode, maar het resultaat mocht er zijn. Ook hebben we een paar weken geleden Streetwise les gehad van de ANWB. De kinderen hebben ervaren hoe lang de remweg van een auto is. Een erg leerzame les.               

Groep 6A

Groep 6a heeft komend jaar 2 leerkrachten: Yvonne Eeldert en Hannie Mocking. Wij werken 5 dagen aaneengesloten: maandag- dinsdag- woensdag en op donderdag vindt de wisseling plaats. De volgende leerkracht werkt dan weer t/m woensdag. Onze groep bestaat uit 23 leerlingen: 11 jongens en 12 meisjes.

Iedere ochtend starten wij met een 5 woorden dictee. Vanaf groep 6 werken de kinderen bij speling en rekenen op een Chrome book, voor kinderen die nog wat moeite hebben met spelling hebben we een schrift. Dit doen we iedere dag voor de eerste pauze. Het voordeel van de Chrome books is dat de kinderen tijdens hun werk bij foutjes al meteen feed back krijgen. Bij rekenen gaan we dit jaar leren om onder elkaar op te tellen en af te trekken. Ook vermenigvuldigen en delen wordt uitgebreid, dus de tafels oefenen blijft heel belangrijk. Deze zijn namelijk ook heel handig als we met breuken beginnen. Technisch lezen doen we 3x per week en begrijpend lezen 1x per week. De kinderen kunnen thuis oefenen op Nieuwsbegrip XL op de computer. Engels staat 3x per week op het rooster, maar soms starten we de dag ook in het Engels met bijvoorbeeld een kleine conversatie over het weer, wat ze gegeten hebben etc.  Ook doen we dit schooljaar weer mee met het Anglia examen.

3x in de week werken we met IPC. Dit jaar komen er 4 thema’s aan bod. Het eerste Thema is “uitvindingen”. Bij ieder Thema komen diverse vakken aan bod, leren de kinderen samenwerken, onderzoeken en presenteren.

          

 

 

 

Vanaf de herfstvakantie krijgen de kinderen huiswerk 1x per week. Hierbij spelen zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en plannen een grote rol.

Er zijn dit jaar nieuwe muziekinstrumenten aangeschaft, dus op muzikaal gebied kunnen we ons extra uitleven.