Wijk bij Duurstede, 13 oktober 2019.

Op vrijdag 18 oktober fietsen bijna 30 leerlingen van groep 7 en 8 van De Horn van het Centraal station Amsterdam naar de sluizen van Wijk bij Duurstede. Een tocht van ongeveer 75 km. De leerlingen trainen al enkele weken voor deze ‘monstertocht’. Deze route wordt verreden in het kader van ‘Project SPARK’, een initiatief van de Utrechtse kunstenaar Ruud Kuijer. Waterwerken en SPARK De kunstenaar is van plan om op zes belangrijke kruisingen van het Amsterdam- Rijnkanaal met een andere grote vaarweg, zes grote beelden te plaatsen. Dit zou het tweede project worden naast het project ‘Waterwerken’ dat op de strook tussen de Isotopenweg en het Amsterdam Rijnkanaal is gesitueerd. Daar staan reeds zeven beelden van gewapend beton. ( zie: waterwerken.org)

Project ‘Het Amsterdam-Rijnkanaal’

Na de herfstvakantie staat het Amsterdam-Rijnkanaal twee weken centraal op De Horn. Wat weten we van dit kanaal? Wie heeft dit tracé bepaald? De plofsluis en inundatie? Wat heeft dat met elkaar te maken? Het drukst bevaren kanaal ter wereld ligt voor een deel binnen onze gemeente. Velen van ons weten van het ontstaan weinig af. Na de herfstvakantie weten de leerlingen bijvoorbeeld dat de toenmalige NSB voorman Anton Mussert een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Voorbereiding

Op woensdagmiddag 16 oktober worden de fietsen gekeurd door een medewerker en sponsor van ‘Van den Berg fietsen’. Op donderdagmiddag houden twee medewerkers van Rijkswaterstaat een boeiende presentatie over de totstandkoming van het kanaal.

Klaar voor vertrek

Met deze kennis en leerlingen en fietsen in topconditie, vertrekken de begeleiders en 30 leerlingen op vrijdagmorgen om 6.30 uur met de bus naar Amsterdam. De fietsen worden in een vrachtauto vervoerd. Om 7.45 uur maken we een foto bij de start en fietsen om 8.00 uur weg.

Weer

Het weer speelt een cruciale rol op deze dag. Regen en veel tegenwind maakt deze tocht extra zwaar. Hoe zal het weer zijn op vrijdag de 18e oktober?

(bron) Nynke de Monchy Ditiswijk.nl