Groep 4A

Welkom in groep 4A

Vanaf de meivakantie zijn we met de groepen 4, 4/5 en 5 met IPC aan de gang gegaan met het thema ‘red de wereld’.
Ten eerste moest de hele klas en het podium omgetoverd worden tot een oerwoud. Met hulp van de kinderen is dat goed gelukt. Knuffels, lianen, bladeren en zelfs ‘oerwoudbehang’ zorgden ervoor dat het leek alsof we wekenlang in het oerwoud hebben gewerkt in plaats van op school. 
We hebben dit thema veel nieuwe dingen geleerd, zoals het werken met kaarten en plattegronden, maar ook onderzoek doen naar planten, waarbij we een voorspelling moesten doen en een conclusie hieruit moesten trekken aan het einde van het onderzoek. Ook hebben we posters gemaakt om aandacht te vragen voor wat er gebeurt met het regenwoud; kappen, verwoesting, branden. Dit is maar een kleine selectie van wat we allemaal gedaan hebben. Het is te veel om op te noemen. 😉 
Als klap op de vuurpijl kwam er ook nog iemand langs van Exotus Serpenti met 4 tropische regenwoud dieren. Zo hebben we meer geleerd over de Jemenkameleon, de stierkikker, de vogelspin en de regenboogboa. Een aantal kinderen mochten deze zelfs vasthouden. 
Het was een feestje om meer te leren over het tropische regenwoud! 

Regelmatig doen wij bewegend leren lessen in en buiten de klas. Diverse onderzoeken tonen aan dat bewegen tijdens het leren een positieve invloed heeft op de concentratie. Ook zou de taakgerichtheid toenemen hierdoor.

In de klas zijn we o.a. druk bezig (geweest) met weetwoorden; woorden waarvan je moet weten hoe je ze schrijft, aangezien je het niet kan horen. Dat zijn bijvoorbeeld woorden met de ij/ei of met de ou/au.

De juf had allerlei woorden kriskras door de klas gehangen met de au/ou. De kinderen moesten een woord zoeken, goed bekijken en op hun blad bij de juiste rij schrijven.

Tafeljoggen is ook een goed voorbeeld van bewegen en leren tegelijk.

Om de concentratie zo hoog mogelijk te houden, gedurende de dag, doen we ook vaak even een spelletje tussendoor. Even het verstand op nul en even iets gezelligs doen met elkaar. Daarna kunnen de kinderen weer vol energie aan de slag. 😉

 
 

Sinterklaas op de Horn

In september is er elk jaar een knotshockeytoernooi met andere basisscholen, op de velden van de hockeyvereniging. We hadden erg mooi weer en hebben met elkaar genoten van deze sportieve ochtend in de buitenlucht.