Opening afvalvrije school

‘Afvalvrije school’

Op woensdagmorgen 14 oktober was wethouder Hans Marchal aanwezig op De Horn locatie ’t Kompas om het startsein te geven voor ‘de afvalvrije school’.  Afvalvrij zal de school de komende jaren niet worden, maar minder afval is echt wel mogelijk. Drank in een beker en brood en een appel in een trommel=veel minder afval. Het klokhuis van de appel kan in de GFT bak.

Afval scheiden noodzaak

Op De Horn wordt het afval al jaren netjes gescheiden. Soms is het nog niet helemaal duidelijk in welke bak iets hoort, maar het gaat al heel goed. Het kan beter en daar werken we iedere dag aan. Veel materiaal wat er wordt weggegooid kan immers weer gebruikt worden voor nieuwe producten. Samen werken we op deze manier aan een circulaire samenleving. Dit is een noodzaak, omdat sommige grondstoffen schaars worden en anderen zeer vervuilend.

Zwerfvuil

Wat gebeurt er met een plastic zak of dop van een fles die je achterlaat op het strandje bij de pont?

Deze komt in de Lek terecht en drijft naar de Noordzee. Een vogel kan dit zien als voedsel en eet deze op met alle gevolgen van dien.

Albatross

Kinderen hebben gekeken naar de trailer van  de indrukwekkende film ‘Albatross’.

https://www.youtube.com/watch?v=gZn215kWaMM

Het zwerfvuil blijft nog een groot probleem. In samenwerking met Omgevingsdienst regio Utrecht proberen we de leerlingen attent te maken over de gevolgen hiervan.

Wat een bende!

Na de opening liepen we met een groep kinderen langs de Overloop. Kinderen keken wat er allemaal aan de kant van de weg lag. Flesjes, glas, plastic…noem maar op. Wanneer gaan de ogen eens open van de personen die achteloos iets weggooien in de natuur.

De ogen van de kinderen waren op dat moment geopend.  ‘En open houden die ogen!’