De Horn, ‘Brandwijze school’

Op donderdagavond 1 november organiseerde de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een brandpreventieavond op De Horn.  Het zijn niet de meest populaire avonden, dat was ook te merken aan de opkomst.

De ouders die er waren, zijn blij dat ze geweest waren. ‘Dat wist ik niet’, ‘daar moet ik goed op letten’. Eén ouder: ‘Die brandpreventiemiddelen die ik thuis heb, gaan er acuut uit’! ‘Ik ga nu voor kwalitatief goed materiaal en wil met mijn gezin geen enkel risico lopen.’ Het was een zeer informatieve avond.

Op vrijdag 2 november hebben alle kinderen van de school les gehad in brandpreventie. Alle kinderen van de school weten welke brandpreventiemiddelen belangrijk zijn in een woning en waar ze moeten hangen. Dat wordt zeker door de leerlingen van groep 7 ook thuis en bij opa en oma gecontroleerd middels een checklist.  Zijn er brandmelders, is er een CO2 meter of een blusdeken? Een hoogtepunt was natuurlijk een bezoek aan een echte brandweerwagen.

De VRU streeft naar een nieuwe brandveilige generatie in 20140. Een generatie voor wie brandveilig handelen een vanzelfsprekendheid is. Landelijk komen er jaarlijks bij woningbranden nog altijd zo’n veertig mensen om en tellen we ongeveer 700 gewonden. In de provincie Utrecht hebben we het dan over ruim 400 woningbranden waarbij de brandweer ter plaatse moet komen. Veel van dit soort branden zijn met meer inzicht in de risico’s thuis te voorkomen. De aanwezige ouders weten wat deze risico’s zijn en hebben preventieve maatregelen genomen.