Het Amsterdam Rijnkanaal centraal

In de herfst van 2019 stond het Amsterdam Rijnkanaal enkele weken centraal op De Horn. Het Amsterdam Rijnkanaal verbindt Amsterdam met het Ruhrgebied in Duitsland.  Dit drukts bevaren kanaal ter wereld ligt in onze achtertuin en is een cruciale vaarweg waar velen van ons weinig van weten. De Merwede, de oude vaarweg naar Keulen….het heeft hier allemaal mee te maken.
Er viel veel te leren over het kanaal. De reden van het graven? Waarom is voor dit ontwerp en de plaats gekozen? Het doel van De Plofsluis in Nieuwegein als onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
Het tracé is overigens gekozen door Anton Mussert, de voorman van de NSB.Het kanaal is in 1952 door koningin Juliana geopend.
Van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede
Een groep kinderen uit groep 7 en 8  is vanuit Amsterdam, het Centraal station,  gefietst langs het Amsterdam Rijnkanaal naar Wijk bij Duurstede. Een tocht van rond 75 kilometer. Ze hebben geluncht bij het atelier van de Utrechtse kunstenaar Ruud Kuijer die een plan heeft om langs het kanaal een aantal kunstwerken te plaatsen. (zie www.projectspark.nl)
Het was geen gemakkelijke tocht voor de kinderen. Er stond wind en het regende af en toe. Op de valreep, de haven in zicht, viel een leerling…bloed en pijn. Ook hij wilde het halen en fietste door! Iedereen heeft de eindstreep gehaald.
Van Wijk bij Duurstede naar Tiel
Op vrijdag 19 juni wordt het laatste traject naar Tiel gefietst waar het Amsterdam Rijnkanaal in de Waal uitmondt. De kinderen zullen de tocht langs het kanaal hun hele leven niet meer vergeten. Ze hebben niet uit een ‘boekje’geleerd, maar in de praktijk. Dat vergeet je niet meer.