WIJK BIJ DUURSTEDE – Met feestelijke muziek en juffen en meesters vol goede zin zijn de leerlingen van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede vanochtend onthaald op het schoolplein. “De kinderen mogen eindelijk weer naar school, de leerkrachten hebben er zin in en de zon schijnt. Een prachtige dag om weer te beginnen”, zegt een vrolijke directeur Jan Heijman. 

Over het algemeen is er dus een feeststemming op De Horn. Na acht weken thuisonderwijs waren veel leerlingen en docenten toe aan weer wat menselijk contact buiten het eigen gezin, zij het dan met de nodige aanpassingen. Zo is slechts de helft van de klas vandaag aanwezig, de andere leerlingen werken thuis. 

NOG ZELFSTANDIGER

Juf Jessica vindt dat nog best een uitdaging. “Ik zie deze kinderen pas donderdag weer. Met het thuisonderwijs zie of sprak je elkaar iedere dag en kon ik ze nog opdrachten geven, maar dat gaat nu niet met de groep die thuis werkt. Dus eigenlijk moeten ze nóg zelfstandiger werken nu.” 

Toch zijn de kinderen uit groep 5 blij om weer bij juf Jessica in de klas te zitten. “We kunnen elkaar weer in de ogen kijken. Iedereen vond het best lastig, om zo lang thuis te zitten, op elkaars lip”, zegt juf Jessica. De kinderen knikken instemmend. 

Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Bij basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede zijn de leerlingen blij dat ze weer in de klas zitten.

KLEUTERS

Voor juf Geke, die lesgeeft aan de kleuters, wordt het iets lastiger om zich te houden aan anderhalve meter afstand. “Kinderen komen toch altijd graag dicht naar je toe. Zeker als ze hulp nodig hebben met eten en drinken of een toiletbezoek. Of ze vallen, dan moet je ook helpen natuurlijk.”

Toch heeft ze er wel vertrouwen in. “De kinderen hoeven geen afstand te houden van elkaar, alleen van ons. Dat gaan we zeker met elkaar bespreken. Maar eigenlijk zag je de kinderen net zich er al goed aan houden. Het wordt misschien lastiger als er straks iets is. Deze week gaan we het merken.”

Bron: rtv utrecht / Robert jan Booij