Volgend schooljaar staat het Amsterdam Rijnkanaal centraal in de weken na de herfstvakantie. Waarom het Amsterdam-Rijnkanaal?
Het kanaal is een bijzonder belangrijke waterweg voor onze economie. Het is het drukst bevaren kanaal ter wereld. Er varen ongeveer 100.000 schepen per jaar. Dit kanaal ligt bij ons in Wijk!

Op termijn worden er zes beelden geplaatst op de zes kruisingen. Deze beelden worden rond de 20 meter hoog. In Amsterdam wordt het eerste beeld geplaatst, in wijk het zesde en laatste beeld bij de kruising van De Lek en het Amsterdam Rijnkanaal ter hoogte van de seinpost.
Het kanaal ligt zo dicht bij onze woonplaats en we weten er zo weinig van. Wist u dat Anton Mussert en belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het kanaal. Zijn tracé van Amsterdam via Wijk bij Duurstede naar de Waal is gekozen als beste ontwerp en is uitgevoerd.
SPARK is een initiatief van de kunstenaar Ruud Kuijer. Lees meer over Ruud op projectspark.nl .
Ruud is ook bekend van zijn beeldenproject Waterwerken. Daar staan langs het Amsterdam Rijnkanaal zeven betonnen beelden.

Ik heb het plan opgevat om met leerlingen van groep 8 op vrijdag 18 oktober van Amsterdam- het begin van het kanaal- naar Wijk bij Duurstede te fietsen. Het is een tocht van globaal 65 kilometer.

Niet ieder kind kan zo’n tocht fietsen. Het is dan ook belangrijk dat de kinderen die meegaan ook getraind zijn en zo’n tocht uit kunnen fietsen.
Voor de organisatie zoek in enkele ouders die met mij mee willen denken over de onderdelen die geregeld moeten worden. Er moet bijvoorbeeld een bus meerijden om de fietsen naar Amsterdam te vervoeren.  De kinderen moeten vervoerd worden naar Amsterdam. De bus rijdt zoveel als mogelijk mee om gestrande kinderen op te vangen. De catering en de EHBO moet geregeld worden. Reserve fietsen….noem maar op.
Daarnaast hebben we een aantal ouders of getrainde fietsers nodig die meerijden.

Gisteren heb ik de kinderen gevraagd of ze dit een uitdaging vonden. Velen waren gelijk super enthousiast. Anderen keken bedenkelijk…zou ik dat kunnen?  Er zijn nog genoeg weken om te trainen, om fietsbenen te krijgen.
Begin september  krijgen de kinderen van mij een inschrijfformulier waarop ze zich kunnen aanmelden.

Wie van de ouders wil helpen met de organisatie van dit bijzondere evenement?
Graag even een berichtje naar j.heijman@dehorn.nl

De eerste bijeenkomst is gepland op maandag 9 september om 20.00 uur op de Overloop