Leren doe je het beste in de praktijk. Op woensdag 20 september zijn rond vijftig kinderen uit groep 7 en 8 al heel vroeg met begeleiders met een bus naar het centraal station in Amsterdam vervoerd. De fietsen zijn met een vrachtauto gebracht.
Rond 8.00 uur zijn de kinderen gestart met de fietstocht Amsterdam – Wijk bij Duurstede langs het Amsterdam- Rijnkanaal.  Via het veer Buiksloterweg,  het begin van het kanaal,  is de groep naar de leeuwen van Zeeburg gefietst. Deze leeuwen zijn replica’s van de leeuwen die daar van 1882 tot 1942 aan het begin van het Merwede kanaal gestaan hebben. Het was een feest om met zijn allen door ‘Amsterdam Oost’ te fietsen.
Waarom deze tocht?
Het Amsterdam-Rijnkanaal ligt in onze Wijkse achtertuin. Van de historie van dit drukst bevaren kanaal ter wereld is bij velen,  en zeker bij onze kinderen van De Horn, echter bijzonder weinig bekend. Een medewerker van Rijkswaterstaat heeft een presentatie gegeven over het verleden en heden. Wat is er te zien tijdens de fietstocht? Wat heeft de voorman Anton Mussert van de NSB met het kanaal te maken? Waarom is voor dit tracé gekozen? Er waren immers ook andere mogelijkheden.
Ruud Kuijer heeft over zijn sculpturenproject ‘Waterwerken’ verteld. Deze beelden staan langs het kanaal bij het industrieterrein Lage Weide.  Hoe heeft hij ze gemaakt, van welk materiaal en waarom heeft hij voor de naam ‘Waterwerken’ gekozen? Ruud Kuijer heeft over de hele wereld kunstwerken ontwikkeld. De uitgebreide lunch werd verzorgd in zijn Atelier.
Rond 17.30 uur werden de kinderen met een luid applaus op school weer ontvangen door de ouders. De tocht is bijzonder goed verlopen. De wind, windkracht 4 zuid/west, zorgde ervoor dat het voor enkele kinderen een pittige tocht was, tegen de 75 km op één dag!
Gelukkig was het droog en de temperatuur perfect. Dankzij de hulp van vele meefietsende ouders en leerkrachten kijken we terug op een fantastische dag.