Op vrijdag 18 oktober is de zorgvuldig voorbereide tocht van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede langs het Amsterdam-Rijnkanaal verreden door leerlingen van groep 7 en 8 van De Horn.

Het waarom van de tocht laat zich gauw vertellen. Het Amsterdam-Rijnkanaal is als leerdoel gekozen op de Horn naar aanleiding van de presentatie van beeldend kunstenaar Ruud Kuijer, over zijn project metershoge beelden langs het A’dam-Rijnkanaal te plaatsen bij kruisingen van waterwegen, als eerbetoon aan het kanaal.

Dertig leerlingen en vele begeleiders zijn al vroeg uit de veren gegaan om per bus om 6.30 uur naar het Centraal Station in Amsterdam te vertrekken. Om 8.00 uur vertrok de fietskaravaan door de stad richting Wijk bij Duurstede. Wat is het toch prachtig om op dit tijdstip in zo’n wereldstad met de leerlingen te fietsen.

De hele route liep direct langs het prachtige kanaal. Een enkele keer is er met het fietspontje bij Nieuwer ter Aa het kanaal overgestoken om de route aan de andere kant voort te zetten.

Onderweg is er hier en daar gestopt, ook om extra informatie over de omgeving te krijgen. Het drukste kanaal van de wereld is de huidige en belangrijkste vaarverbinding van de randstad naar het achterland (Duitsland) en visa versa. Door de eeuwen was de binnenvaart altijd al het transportmiddel bij uitstek. Er valt dus veel te vertellen over de geschiedenis, cultuur etc. in dit gebied en het belang van dit kanaal.Waarvoor diende de ‘Plofsluis’ in Nieuwegein en waar komt de naar Driemond vandaan?

Het weer zag er op de weerapps niet best uit, maar viel in de praktijk best mee. Soms een buitje en een krachtige windkracht 4/5. Het brak het moraal van de kinderen uit groep 7 en 8 zeker niet.

De lunch werd gebruikt in het atelier van de kunstenaar Ruud Kuijer die op dat punt bij het Amsterdam- Rijnkanaal zijn project Waterwerken heeft staan. Zeven hoge betonnen sculpturen. De kinderen hebben zijn atelier bezocht en enkele kunstwerken na een korte presentatie van Ruud, beklommen.

Na de lunch bleef het verder droog en liet de zon zich hier en daar zien. Rond kwart over 3 werden de kinderen en de begeleiders hartelijk ontvangen door de collega’s van de Horn en de ouders van de leerlingen.

Alle leerlingen kunnen trots terugblikken op een prachtige en leerzame tocht die ze nooit zullen vergeten.Een 75 km lange fietstocht van Amsterdam Centraal langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar de sluizen van Wijk bij Duurstede.

Wat een mooie ervaring! ‘Meester, doen we dit volgend jaar weer?’