Time magazine roept klimaatactiviste Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar. Zo jong en dan al deze titel. Zij zorgt er persoonlijk voor dat er een verandering plaatsvindt op het gebied van klimaatverandering.

‘How dare you’ is haar inmiddels beroemde uitspraak.

Ook kinderen uit Europa, Nederland…..uit Wijk bij Duurstede maken zich zorgen over het milieu. Is dit het land, de plaats waar zij in de toekomst moeten leven?
Het ziet er niet rooskleurig uit. Plastic in sloten en plassen, rotzooi op straat, verontreinigde lucht. Er is in Wijk bij Duurstede op milieu gebied nog veel werk aan de winkel. Op grote schaal hebben we niet zoveel invloed. Op kleine schaal kunnen we heel veel voor het milieu betekenen.

Drie leerlingen van De Horn hebben vragen opgesteld en zijn door de leerkracht geholpen met een petitie. Uiteindelijk hebben Robin en Evi op woensdag 11 december een bezoek gebracht aan de wethouder Marchal om de zorgen van henzelf en hun medeleerlingen te delen met de wethouder. Voor het gesprek was een half uur gepland, deze tijd werd ruim overschreden. Op de vragen die gesteld werden is uitvoerig ingegaan en zijn er ideeën geopperd om leerlingen van de basisschoolleeftijd eerder bewust te maken van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. De gemeente speelt hier een belangrijke rol in en wil het initiatief ook nemen.

Wat zijn de plannen waarmee er daadwerkelijk een stap wordt gezet naar een beter milieu. Een beter milieu begint bij voorlichting en preventieve structurele acties. De kinderen en de directeur van De Horn wachten in spanning af. Minder praten, meer doen.

De kinderen waren blij verrast dat er serieus naar hen is geluisterd en gingen met twee presentjes, een vogelkastje en bloembollen, naar huis.