Alle collega’s zijn heel erg blij dat ze weer aan het werk kunnen gaan. Het is voor de kinderen belangrijk dat ze weer in het normale ‘ schoolritme’ komen. Op tijd uit bed, om half negen op school en ’s middags weer afspreken om te spelen. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat de speelmaatjes getest zijn. Als de scholen gesloten zouden blijven dan zou er weer onderwijs op afstand verzorgd moeten worden. Dit is niet optimaal voor veel leerlingen. Die missen het fysieke contact.

Ik ben geen expert op het gebied van virussen. Mensen die gespecialiseerd zijn hebben hiervoor een opleiding gevolgd. Zij hebben inzicht in de maatregelen die getroffen moeten worden. Ik volg de aanwijzingen op die wij krijgen van het ministerie en de GGD.

Demissionair minister president Mark Rutte vergeleek het cornabeleid als ‘ Sturen in de mist’. Er is op een gegeven  moment veel bekend over de werking van het virus, maar na een mutatie moet er weer veel onderzoek gedaan worden. Ook de deskundigen hebben dan tijd nodig om internationaal te overleggen en informatie uit te wisselen. Ik heb echt geen idee wat in huidige beleid anders zou moeten. Ik heb wel wensen. Deze zijn echter niet gestoeld op enig inzicht in deze materie.
Leerkrachten moeten wel voorrang krijgen om een beschermende vaccinatie te krijgen. Dit was bij de eerste twee vaccinaties en de booster niet het geval.

Het is voor onze leerkrachten niet 100% veilig om met kinderen uit deze leeftijdsgroep te werken. Toch hebben al onze leerkrachten ervoor gekozen om gewoon aan het werk te gaan. We hebben maatregelen genomen om het werken zo veilig mogelijk te maken. Alle leerlingen dragen vanaf groep 6 een mondkapje in de hal. Er zijn looproutes en er wordt maximaal geventileerd.

De mechanische ventilatie is niet in orde in onze panden. Het zou een enorme investering vergen om de ventilatie optimaal te krijgen. De schoolpanden hebben echter een dusdanige leeftijd dat zo’n grote investering wellicht niet verantwoord zou zijn.
De ramen en deuren staan daarom open om de aerosolen zo min mogelijk de kans te bieden om leerlingen en leerkrachten te besmetten. Het is wel fris in de lokalen, maar een extra trui zorgt ervoor dat het prima te doen is.
Het is van groot belang dat leerkrachten niet ziek worden. Dat is een persoonlijk belang, maar ook een maatschappelijk belang. Als er een leerkracht ziek wordt, is de kans dat er een vervanger komt klein.
De kinderen moeten dan thuis blijven en dat is voor kinderen en ouders zeer ongewenst.

Scholen nog sluiten
Het zou fijn zijn als de scholen open kunnen blijven. Dit is voor alle partijen het beste. Echter, als het beter is voor de volksgezondheid om weer te sluiten dan moet dat maar.
Wij gaan dan weer onderwijs op afstand verzorgen. Niet optimaal, maar het is dan niet anders.